MexproM


Vochtmeting MexproM

Vochtmeting

EMCI             EMCI - Yachtsurveyor

Vochtmeting van polyesterromp

Tijdens de vochtmeting van de romp wordt gemeten hoe vochtig de romp is. Misschien is het beter om te zeggen, hoe vochtig het polyester is waar de romp uit opgebouwd is.

De romp van een polyesterjacht is over het algemeen opgebouwd uit glasvezels die met elkaar worden verbonden door polyesterhars. Deze samenstelling noemen we het laminaat. Het laminaat zorgt voor de sterkte en stijfheid van de romp.
Aangezien het binnendringen van water in het laminaat niet wenselijk is werkt men de buitenzijde af met een gelcoat. Onderwater wordt de gelcoat behandeld met een verfsysteem met als laatste laag meestal een harde of zelf slijpende anti-fouling. Boven de waterlijn blijft de gelcoat vaak onbehandeld maar ook daar komen verfsystemen voor. Soms wrapped men het bovenwaterschip.
De gelcoat is echter ook niet volledig waterdicht met als gevolg dat er een zeer geringe hoeveelheid water in het laminaat kan komen. Een beschadigde van het verfsysteem en de gelcoat zal dit proces versnellen.
De logische redenering dat vocht dat binnen kan dringen er ook weer uit kan is correct. Daarom is het verstandig uw schip soms voor een wat langere tijd op de wal te zetten. Een vochtmeting op de dag van droogzetten en een vochtmeting een paar maanden later zal een groot verschil in meetwaarden laten zien.
Als het binnen gedrongen vocht gaat reageren met de chemische stoffen uit de glasvezels of het hars kan er een probleem ontstaan. Door de reactie zet het vocht uit en kan niet meer naar buiten via de weg waardoor het naar binnen is gekomen. Maar het kan ook niet blijven zitten want de holte waarin het zich ophoudt wordt te klein.
In het laminaat kunnen glasvezels van elkaar losgedrukt worden en naar buiten kunnen er blaasje ontstaan. Als dit het geval is spreken we van osmose. Door de osmose nemen de stijfheid en sterkte van de romp af en dat is iets wat voorkomen dient te worden.

Tijdens de vochtmeting wordt gekeken hoe vochtig de romp is en wordt er gekeken of er blaasjes op de romp zitten. Ook kan men door hameren horen of er losse laminaatlagen aanwezig zijn.
De vochtmeting en het resultaat van de romp inspectie worden weergegeven in een overzichtelijke rapportage dat onderdeel is van de aan- en verkoopkeuring.
De vochtmeting inclusief osmose onderzoek kan ook afzonderlijk worden uitgevoerd als deelkeuring.

Contact

Lavendelberg 57
4708 LG  Roosendaal
Nederland
Telefoon: +31 6 2240 7423
Email: info@MexproM.nl
Web www.MexproM.nl
Linkedin LinkedIn
KVK 77906659
BTW NL003261998B14
aankoopkeuring boot


Download hier de algemene voorwaarden.

Download hier de privacy verklaring.

EMCI
Lavendelberg 57
4708 LG  Roosendaal
Nederland
Telefoon: +31 6 2240 7423
Email: info@MexproM.nl
Web www.MexproM.nl
Linkedin LinkedIn
KVK 77906659
BTW NL003261998B14